Degustácia vín - ilustračná foto

Desatoro, ako si užiť profesionálnu degustáciu vína

Degustácie, kde sú k dispozícii na ochutnávanie desiatky vín, či dokonca dosahujú trojciferné číslo, sú jednou z najzaujímavejších vecí, ktorú môže milovník vína zažiť. Stretávajú sa tu degustátori, someliéri, výrobcovia vína ale aj jeho milovníci. Keď ide človek na takú akciu prvý krát, môže si pripadať trochu stratený, takže prinášame niekoľko tipov od profesionálov, ako si ju užiť.

1. Vhodne sa oblečte

Môže to síce znieť triviálne, ale vhodné oblečenie je jedným z predpokladov, aby ste sa dobre na degustácii cítili. Treba si zistiť, o akú akciu ide, aby ste zvolili vhodný dress code a necítili ste sa nepríjemne, že spomedzi účastníkov obečením vyčnievate. Treba však myslieť aj na praktické veci – zvoľte napríklad radšej tmavšie oblečenie, lebo ak vám naň kvapne víno, čo sa môže ľahko stať, nevidno to a nikto nechce chodiť v bledej košeli či blúzke s fľakom od vína. U dám nie sú vhodné široké rukávy (môžete niečo zhodiť) a keďže počas degustácií sa stojí, treba uprednostniť pohodlie pred vysokými opätkami. Je vhodné mať so sebou kabelku či taštičku cez plece alebo hlboké vrecká, do ktorých si dáte ochutnávkový zošit a pero, telefón alebo tablet.

2. Neparfumujte sa ani nefajčite

Vôňa je neoddeliteľnou súčasťou degustácie každého vína, preto dbajte na to, aby ste do degustačného priestoru nevnášali žiadne nežiaduce arómy – to môže byť rovnako parfum ako to, že si ešte pred vchodom zapálite. Ochudobníte seba o nuansy vôní vín a rovnako znepríjemníte udalosť aj ostatným.

3. Nepríďte hladní

Pred ochutnávkou sa najedzte (samozrejme sa nemyslí chlieb s cibuľou či s cesnakom...). Ochutnávanie vín na prázdny žalúdok nie je dobrý nápad, ako si užiť celé podujatie. Tiež ak sa na ochutnávke ponúka jedlo, urobte si prestávku a najedzte sa aj tam. Dôležité je aj piť dostatok vody.

4. Urobte si plán degustácie

Na každej degustácii je k dispozíicii zoznam vinárov a vín, ktoré sa v priestoroch nachádzajú. Niekedy sa k nemu dá dostať aj vopred a aj keď nie, je dobré si ho pred tým, než začnete ochutnávať naštudovať a urobiť si plán, čo všetko chcete predegustovať. Možno chcete ochutnať vína z jednej odrody, ktoré sa tam nachádzajú, alebo porovnať vinárstva z jednej oblasti, či z apelácie. Ak nemáte konkrétny cieľ, tak sa odporúča postupovať od ľahších vín k ťažším. Začnite šumivými vínami, potom sviežimi bielymi a prejdite k bohatším bielym a červeným s trieslovinami. Zakončite niečím výnimočným, či už excelentným prírodne sladkým či fortifikovaným vínom alebo šampanským, ktoré profíci nazývajú skvelým „čističom“ chuťových pohárikov.

5. Robte si poznámky

Spoliehať sa na to, že si zapamätáte, ktoré vína sa vám páčili, sa neoplatí. Ak degustáciu využívate ako prieskum, čo by ste si chceli v budúcnosti kúpiť, nezabudnite si so sebou vziať niečo na písanie, aby ste si mohli robiť poznámky. Ak sa vám blok brať nechce, tak stačí pero a v degustačnom hárku si robiť k vínam plsky alebo mínusky. Ak sa vám ani to nechce, existuje ešte jedna metóda – etikety vín, ktoré sa vám páčili, si odfotografujte mobilom.

6. Vypľúvajte (aspoň väčšinu času)

Vypľúvať víno pri degustovaní alebo nie? To je otázka. Profesionáli však radia, že pri ochutnávaní veľkého množstva vín je lepšie ich vypľúvať. Preto sú na každom stole vedrá.  Ak nevypľúvate ale nechcete víno dopiť, vylejte zvyšky z pohára do jedného z vedier na pľuvanie.

7. Rozprávajte sa

Nesmelosť a ostýchavosť na degustácie nepatria – ak teda chcete mať z nej čo najviac. Víno môže byť zaujimavejšie, keď poznáte príbeh, ktorý sa za fľašou skrýva. Väčšinou ich nalievajú tí najpovolenajší – majitelia vinárstiev alebo ich blízki spolupracovníci, takže ak máte otázky o štýloch, hrozne, ročníkoch alebo regióne, sú skvelým zdrojom informácií.

8. Doprajte aj ostatným

Nezabúdajte, že na degustácii nie ste sami – ak sa napríklad zdržiavate pri niektorom vinárovi a pri jeho stole sa združujú ľudia, nemonopolizujte si ho, ani neblokujte vedro na pľuvanie a vylievanie vína. Ak ste uprostred rozhovoru s vinárom, odstúpte nabok, aby ste mohli pokračovať v rozhovore a zároveň mu umožnili nalievať ostatným.

9. Pribaľte si žuvačku

Táto rada znie možno zvláštne, ale má opodstatnenie - ochutnávanie červeného vína môže zafarbiť vaše zuby a ak nechcete odísť s fialovo sfarbeným úsmevom, zoberte si so sebou žuvačku, ktorú použijete, keď skončíte. Sfarbenie znižujú aj dúšky vody medzi vínami.

10. Zabávajte sa

Na degustáciách sa môžete síce stretnúť aj s vážnymi tvárami, ale je úplne v poriadku sa usmievať a prejavovať (s mierou) dobrú náladu. Nie ste predsa na seminári, po ktorom vás budú skúšať, ale ako milovník vína práve zažívate príjmné chvíle., takže si ich užívajte.