Servírovanie vína

Ako byť dokonalý hostiteľ, alebo čo by ste mali vedieť o servírovaní vína

Ponúknuť návšteve kvalitné víno patrí určite do abecedy dobrého hostiteľa a tým chce byť samozrejme väčšina z nás. Ku kvalitnému vínu však patrí vedieť ho aj primerane servírovať. Preto je dobré osvojiť si niekoľko zásad. Patrí k nim napríklad vedieť akú teplotu má mať servírované víno, výber pohárov, otváranie vína, dekantovanie či dolievanie.

Teplota

Podávanie vína pri správnej teplote je základným predpokladom na to, aby sme mohli vnímať všetky jeho vlastnosti a jasne posúdiť jeho kvalitu. Šumivé vína a sladké biele vína by sa mali podávať pri teplote približne 7 °C, ružové a biele vína pri 9 až 12 °C. Mladé červené vína sa najlepšie podávajú pri teplote 12 - 16 °C, zatiaľ čo červené vína zrejúce v sudoch sa najlepšie podávajú pri teplote 17 - 18 °C.

Otváranie

To by sa malo vykonať čisto a správne, a to tak, že sa najprv rozreže kapsula pomocou rezačky na kapsule alebo čašníckeho noža a potom sa odstráni uzáver kapsule. Potom hrdlo fľaše očistite čistou handričkou. Pri odstraňovaní zátky dávajte pozor, aby ste ju neprepichli, aby úlomky korku nespadli do fľaše.  Po otvorení fľaše, privoňajte ku korku a preverte jeho kvalitu. Ak zacítite korkovú pachuť, víno nenalievajte. Biele a mladé červené vína otvárame približne 10 minút pred podávaním, zrelé červené vína 30 – 60 minút. 

Dekantácia

Staršie vína je vhodné dekantovať. Dekantácia je proces s dvojakou funkciou. Na jednej strane slúži na odstránenie usadenín, ktoré sa mohli usadiť vo fľaši. Na druhej strane sa dekantáciou prevzdušňuje víno, ktoré dlho zrelo vo fľaši. Dekantácia spočíva v preliatí vína do inej sklenenej nádoby, tzv. dekantéra. Kedy by ste mali dekantovať? Dekantovať sa odporúča, keď víno dlho zrelo vo fľaši (viac ako 5 rokov). Ak sa má víno dekantovať s cieľom odstrániť usadeniny alebo sediment, do dekantéra sa nevylieva celý obsah fľaše. Malé množstvo sedimentu nechajte vo fľaši. Víno preliať do dekandéra sa odporúča  hodinu pred pitím, aby sa "otvorilo", prevzdušnilo a rozvinulo. Do pohárov sa nalieva priamo z dekantéra.

Výber pohárov

K "užitiu" si vína patrí aj výber správnych  pohárov. Nemali by mať menší objem ako 210 ml a plniť by sa mali do tretiny. Priemer otvoru by  mal byť menší ako priemer najširšej časti pohára, aby sa vhodne usmernili arómy. Stopka pohára by mala byť vysoká a tenká, aby sa dala ľahko držať. Pohár by sa mal vždy držať za stopku, aby sa zabránilo zvýšeniu teploty vína teplom ruky. Tiché biele vína sa zvyčajne servírujú v pohároch tvaru tulipánov na dlhšej stopke. Poháre na červené víno majú kratšiu stopku a kalich guľovitého tvaru s väčším objemom v porovnaní s pohármi, ktoré sa používajú na servírovanie bieleho vína.

Čo by ste pri servírovaní vína mali urobiť:

1.Najprv skontrolujte, či poháre ktoré sa dlhší čas nepoužívali, nemajú nejaký zápach, a v prípade potreby ich opláchnite a odstráňte prach.
2.Poháre na biele a červené víno by ste mali napĺňať do tretiny, maximálne do polovice. V príliš plných pohároch sa nemôže rozvinúť buket vína a najmä biele víno sa príliš zahrieva. 3.Pri nalievaní držte fľašu štítkom smerom nahor, aby hostia videli, čo budú piť. Pri nalievaní vína do pohárov, držte fľašu za jej spodnú časť - základňu. Po tom čo ste víno ochutnali, nalejte víno ostatným, až nakoniec sebe.

4.Poháre so stopkou držte za stopku tak, aby pri poklepaní cinkali.
5.Na novú fľašu toho istého vína použite tie isté poháre, ale pred dolievaním vždy počkajte, kým sa pohár úplne vyprázdni.
6.Na iné víno vymeňte poháre.

Čo nikdy nerobte:

1.Pri nalievaní neopierajte fľašu o okraj pohára.

2.Nikdy nenalievajte až po okraj.
3.Hostia by si nikdy nemali sami dolievať poháre, za to je zodpovedný hostiteľ.
4.Nedopĺňajte poloplné poháre, súčasná vínna etiketa hovorí, že víno sa nalieva len do prázdnych pohárov.
5.Nikdy nepripíjajte ani nepite s plnými ústami.